Varför går det så dåligt för Ryssland?

Varför går det så dåligt för Ryssland?

Kriget mot Ukraina går ju inte Rysslands väg. Världens näst bästa armé bara vara näst bäst i Ukraina. Varför går det så dåligt för Ryssland?

Jag kallar medvetet landet där diktatorn Lukasjenko styr för Vitryssland. Landet hette så när jag växte upp och jag köper inte en diktaturs önskan att heta något annat i ett försök att tvätta bort en del av alla smutsstämplar de genom åren har dragit på sig!

De ryska soldaterna förstår inte vad de gör i Ukraina

Flera ryska krigsfångar har i ukrainska medier förklarat att de inte ens när de gick över gränsen till Ukraina förstod att det inte längre handlade om en övning. Det är väl inte helt orimligt att säga att motiverade och samövade soldater, gedigna förberedelser och väl underhållen materiel är A och O om man ska kriga. På flera av dessa punkter verka Ryssland ha brustit å det grövsta.

Tänk er att som soldat ha uppfattningen att man ska öva och helt plötsligt börjar stridsvagnar, pansarskyttefordon och lastbilar explodera och brinna runt dig. Det måste ha varit en helt obegriplig känsla. Man talar om militära förbands elddop det vill säga första gången de möts av strid på riktigt. Går elddopet bra kommer förbandet bli betydligt framgångsrikare än om det går dåligt. Helt klart är att väldigt få ryska förbands elddop kan ha varit något annat än en ren katastrof.

Kombinationen av att de ryska soldaterna inte förstår vad de gör i Ukraina och att deras elddop gick åt pipsvängen kan inte leda till annat än att de fortsätter förlora striderna.

Stora delar av de ryska förbanden har dessutom varit ”på övning” under lång tid, i vissa fall sedan november/december 2021. Stridsvagnsförband är väl inte kända för att sova i tält när striden väl börjat, men tänk er nu att ha bott i tält under hela vintern. Långt bort från kaserner och verkstadsresurser. Det tär på soldaterna. I en månad har de dessutom nu bott i sina fordon. De ryska soldaterna måste vara otroligt utmattade innan striden ens hade börjat.

Vitrysslands armé skulle ordervägra om de beordras delta

Anledningen som jag, efter att ha läst rätt mycket om Vitrysslands armé, är att de ordervägra om de fick order att gå in i Ukraina.

De som står på den vitryska diktatorn Lukasjenkos sida är inte armén utan landets landets säkerhetstjänst, Republiken Belarus statssäkerhetskommitté.

Skulle Lukasjenko tvinga armén att ställa sig på Rysslands sida i kriget skulle det, min bedömning, innebära att ett inbördeskrig bryter ut i Vitryssland mellan armén och säkerhetstjänsten. Delar av armén skulle med stor sannolikhet dessutom ställa sig på Ukrainas sida och kanske till och med gå in i Ukraina och delta på Ukrainas sida mot Ryssland.

Dåligt underhåll av materielen

Väldigt mycket bilder har spridits bilder på ryska fordon och förvånansvärt många av dem är i mycket dåligt skick. Jag talar nu inte om bilder på fordon som utsatts för verkanseld utan rosthögar som bara övergetts.

Dålig materiel på grund av förskingring

Rykten gör gällande att stora delar av anslagen till materielinköp har förskingrats och att man istället köpt in billigt skräp. Jag har sett bilder på kvarlämnad sambandsmateriel som definitivt inte uppfyller militära specifikationskrav.

Den demokratiska världens sanktioner

Putin, som har haft sina fingrar i så många syltburkar i syfte att skapa splittring i den demokratiska världen, måste ha blivit oerhört förvånad över omvärldens sanktioner. Inte ens Kina ställer sig öppet på Rysslands sida.

Rysk olje- och gasexport har till stora delar finansierat landets möjlighet att kriga i olika länder. Tyvärr har den demokratiska välden handfallna sett på när Ryssland krigat i Georgien, Ukraina, Syrien med flera länder. Handfallenheten tänker jag var vad Putin förväntade sig även denna gång. Ack så fel han hade!

Varje ukrainsk soldat har allt att vinna på en seger

Viktigast av allt – den som försvarar sitt fädernesland har allt att vinna. Att ha allt att vinna skapar motivation. Dessutom har den ukrainska armén har dessutom förberett sig sedan 2014 på en invasion. De känner varenda stig, dike och kulle i sitt land. De ryska soldaterna ska strida i en miljö de aldrig varit i.

Rulla till toppen