Moskva

Moskva

Det här måste vara en av de bästa meme i år. Det var ju Rysslands krigsfartyg Moskva som uppmanade gränsvakterna på Ormön att lägga ner vapnen. De fick det nu klassiska svaret ”Russian Warship – go fuck yourself”. Och nu har nog fartyget verkligen gått och knullat sig självt.

Flera källor, även från Kreml, gör gällande att fartyget Moskva har sänkts eller allvarligt skadats av ukrainska sjömålsrobotar.

Karma, kan man väl säga tänker jag. För det är ju så att om man ger sig in i leken så får man leken tåla. Tydligen är Moskva ett riktigt hitech-fartyg. Om så är fallet så lär inte ryssarna kunna ersätta det i en handvändning. Mig gör det inget. Varför? Tja, Ryssland är en diktatur och frågan är om inte det ryska kynnet är sådant att de gillar att leva i ett förtryckt land. Jag är nog mer och mer inne på att ryssarna gillar att leva i en totalitär stat. Och att de uppskattar att inte ha några fri- och rättigheter. Det finns naturligtvis undantag, men de är få.

Motsatsen Sverige

Sverige är på ett sätt raka motsatsen. Här tänker vi i första hand på våra rättigheter. Jag hörde en kvinna uttala sig med anledning av lättnaderna i Corona-restriktionerna i vintras. Myndigheterna tillät större arrangemang om arrangören såg till att alla var vaccinerade. Kvinnan tyckte då att även hon, som var ovaccinerad, skulle få besöka dessa arrangemang. För det var hennes ”mänskliga rättighet”. Att hon skulle ha någon mänsklig skyldighet, det vill säga att vaccinera sig, missade hon.

Det finns undantag även i Sverige, många tänker på sina skyldigheter – men långt ifrån alla!

Tillbaka till krigsfartyget

Jag hoppas att fartyget Moskva nu ligger på Svarta Havets botten av flera skäl. Ryssarna har minerat Svarta Havet för att försvåra eller omöjliggöra Ukraina från att få in förnödenheter sjövägen. Samtidigt så hoppas jag så klart på att besättningen lyckades ta sig över i livbåtar och att ingen av dem följde med ner i djupet. Speciellt hoppas jag att fartygschefen överlevde och att han tar sig en rejäl funderare på sitt agerande sedan kriget inleddes.

Vill du läsa fler av mina blogginlägg så hittar du dem här.

Rulla till toppen