Varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap

Varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap

Här sammanfattar jag varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap. Jag har aldrig varit emot ett svenskt NATO-medlemskap. Men hade jag fått frågan från något opinionsmätningsföretag så hade jag nog fram till årsskiftet 2021/22 svarat ”vet ej” eller ”varken för eller emot”. För att vara öppen med min bakgrund så har jag jobbat som yrkesofficer. Jag lämnade FM när försvarsbudgeten passerade under tvåprocentsstrecket av BNP1, dvs 1996.

Kärnvapen

Från de som som vill att Sverige ska stå utanför NATO har jag hört att de inte vill ha kärnvapen på svenskt territorium. Bland andra har Göran Greider sagt detta2.

Problemet är att Göran Greider helt verkar ha missat att diktatorn i Kreml, Vladimir Putin, hotat Ukraina med kärnvapenattacker. Han har förresten inte bara hotat Ukraina utan hela den demokratiska delen av världen. Greider verkar också ha missat att Putins diktatorkompis, Aleksandr Lukasjenko, har ändrat i landets författning för att kunna ta emot ryska kärnvapen längs gränsen mot Ukraina.

Jag är inte säker på att jag permanent vill se kärnvapenförband från USA, Frankrike eller Storbritannien stationerade i Sverige. Dock tar jag hellre emot kärnvapenförband från NATO-länder än kärnvapen från Ryssland. Ryssland kommer nämligen inte leverera dem under kontrollerade former. Istället kommer kärnvapenleveranser ske i både apterad och armerad form i en fart av minst mach 1.5.

Detta är ett av skälen till varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap.

NATO-medlemskap är dyrt

Nja, det beror på hur man räknar om man tycker ett NATO-medlemskap är dyrt eller inte. NATO kräver att varje land avsätter 2% av BNP till sitt försvar. Just nu är Sveriges försvarsbudget på ungefär 1.2% av BNP. Dock kan vi i en allt osäkrare värld fortsätta med den fatala nedrustning som skett de senaste 45-50 åren. Jag menar inte att vi måste tillbaka till en försvarsbudget på över 3% av BNP, men det är inte orimligt att avsätta 2% för vår egen säkerhet.

Det är alltså för vår egen säkerhet som vi avsätter pengar till försvaret. Fast inte bara för vår egen säkerhet utan även för de andra NATO-medlemmarnas säkerhet. Dessutom gäller det ju att skapa säkerhet för alla de som flytt från krig och sökt sig till säkerheten i Sverige. Inte kan det väl vara meningen att de ska leva här i otrygghet, eller?

Hade vi råd att välkomna dem 2015 så får vi nog skapa säkerhet för dem bortom 2022. Det är med andra ord dags att vi alla öppnar våra hjärtan för att citera Fredrik Reinfeldt.

Detta är ytterligare ett skäl till varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap.

Familjen är samhällets embryo

Detta uttryck, att familjen är samhällets embryo, lärde jag mig för många decennier sedan. Jag minns inte om det var på gymnasiet eller på Officershögskolan. Detta spelar dock ingen roll, jag köper resonemanget. Och om familjen är samhällets embryo så är min bostad att jämföra med Sveriges territorium.

Säg nu att brottsligheten kraftigt sjunker i mitt bostadsområde. Skulle jag då sluta låsa dörren när jag går hemifrån? Knappast, för tillfället gör tjuven enligt ordspråket. Skulle du sluta låsa dörren hos dig?

Det vi de senaste årtiondena har gjort i Sverige är inte att bara sluta låsa dörren. Vi har monterat bort hela vår ytterdörr. Så vidöppet är vårt territorium på grund av politikernas naivitet. Det måste vara slut på lekstugan nu och ett NATO-medlemskap är bara en del i detta.

Detta förklarar också varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap, tänker jag.

Det räcker inte med att vi går med i NATO

Vi måste göra mycket mer för att styra tillbaka vårt älskade Sverige upp på vägen igen efter decennier av dikeskörning!

Vi måste våga ställa krav på de som kommer hit. De måste till exempel lära sig svenska. Det är helt orimligt att rätten till tolk är livslång eftersom kunskap i svenska språket är en grundförutsättning för att få ett jobb. Jag förutsätter då att vi med jobb inte menar de tvivelaktiga anställningar som exempelvis Foodora kan erbjuda.

Vi måste också våga ställa krav på att man accepterar svenska värderingar. Man skjuter inte varandra så fort man inte är överens, man våldtar inte kvinnor bara för att de inte är täckta av svart tyg från topp till tå. Ingen ska behöva bära skyddsväst för att gå till ICA och alla ska ha rätt att gå klädda som de själva vill. De ska dessutom ha rätt att ligga med vem de vill. Vi måste få slut på alla hedersmord och all könsstympning. Det är inte förenligt med svenska värderingar att acceptera detta.

Det finns fler saker som vi måste ta tag i för att styra skutan åt rätt håll, men det får jag fortsätta skriva om senare.

Fotnoter

  1. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sveriges_försvarsbudget
  2. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/tre-roster-darfor-ar-vi-fortfarande-emot-nato

Fler av mina förvirrade tankar i nedskrivet format kan du läsa här.

2 reaktioner på ”Varför jag är för ett svenskt NATO-medlemskap”

  1. NATO ser ut att vara alternativet, vi har länge valt sida ändå, hur trovärdig är alliansfrihet och neutralitet för Ryssland? Slipper gärna vara med i Putins Sovjet 2.0 drömmar om nytt imperium. Att inte gå med vore oxå ett aktivt val. Av solidaritet med resten av Norden bör vi oxå gå med, vi har historiskt svikit dem nog. Vår försvarsbudget om vi är utanför NATO skulle bli mycket hög. Ensam är svag.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen