Alla kan göra något

Alla kan göra något

Det kända talesättet ingen kan göra allt men alla kan göra något gäller i allra högsta grad i dessa dagar. Diktaturstaten Ryssland har ni i 46 dagar oprovocerat anfallit Ukraina. Man har dessutom inte bara anfallit Ukraina enligt krigets lagar. Man plundrar, våldtar, avrättar civila, beskjuter kärnkraftverk. Som om detta inte skulle räcka så bombar man sjukhus, tågstationer utan militära mål och bostäder.

Sverige bidrar med bland annat Pansarskott 86 till Ukrainas väpnade styrkor. Inte nog med det, man genomför nu regelbundet signalspaning i Polen längs gränsen mot Ukraina och Vitryssland. Utan att jag vet så förutsätter jag att man delar resultaten från denna signalspaning inte bara med Ukraina utan med den demokratiska familjen i väst.

Vill inte inhämta information

Det märkliga är att ryssar verkar ha svårt att ta avstånd från diktatorn Putin. Man verkar ha köpt Kremls narrativ till 100%. Att alla kan göra något blir fel när influensers klipper sönder märkesväskor för att västdemokratiernas företag inte längre vill leverera till en diktaturstat. De känner sig säkert väldigt framgångsrika för att de har råd att ha dyra väskor, kläder, skor och smycken. Jag tänker istället vilka förlorare de är. De hade kunnat inhämta information om vad som i verkligheten pågår i Ukraina men de vägrar. Att besöka exempelvis bbc.com för att inhämta nyheter från den andra sidan för att därefter bilda sig en egen uppfattning verkar otänkbart.

Tyvärr finns det även i Sverige många människor som inte orkar ta till sig att Ryssland varit framgångsrika vad gäller påverkansoperationer. Dock börjar det nog bli allt fler som börjar inse hur Ryssland agerat och alltjämt agerar. Förhoppningsvis är MP:s stöd enligt senaste mätningarna, 2.9%, ett tecken på att insikten börjar komma.

Vill du så får du gärna återkomma till Min blogg litet nu och då. Kanske vill du rent av prenumerera på min RSS-länk? Alternativt kanske du vill kommentera nedan?

Rulla till toppen