Spänningarna i vår närhet

Ukraina, ett europeiskt land inte långt från Sverige, är delvis sedan alldeles för många år ockuperade av Ryssland. Många länder har protesterat mot ockupationen, men Ryssland verkar ju ge blanka tusan i kritiken.

Som ett exempel på allvaret, som verkar tystas ner av svenska media, så kan vi titta på flightradar24.com och se hur det kommersiella flyget rör sig över Ukraina. Eller hur de inte vågar röra sig…

Bilden ovan är från den 19 april 2021 kl 22:00 CEST och alla flygplan över ukrainskt luftrum är på väg att landa i Kiev. Inte ett enda flyg använder luftrummet för genomflygning. Inte ens ryska plan tar genvägen över det av Ryssland ockuperade östra Ukraina utan alla flyg tar omvägen runt landet.

Självklart har rädslan att göra med att Malaysia Airlines Flight 17 i juli 2014 sköts ner över Donetsk oblast i det av Ryssland ockuperade östra Ukraina.

När ska världen vakna och inse Rysslands, dvs Vladimir Putins, agenda?

När Berlinmuren föll 1989 var Ryssland pengar slut. Game over, så att säga. De har därefter ägnat sig åt att skrapa ihop pengar, bl a genom försäljningen av naturgas till Europa genom Nordstream- och Nordstream II-ledningarna. När de nu, som det verkar, åter har tillräckligt med pengar i plånboken så är min bedömning att vi kommer få se ett allt aggressivare Ryssland som fullständigt struntar i mänskliga rättigheter både nationellt och internationellt.

Det enda språk Ryssland och Kreml verkar förstå är det monetära och mitt råd är att inte köpa något från dem. Låt dem åter rusta ihjäl sig så att vi åter slipper hotet från dem under 20-30 år.

Detsamma gäller ju så klart Kina – handla så litet som möjligt med dem så att den kinesiska regeringen och Kinas ambassadör i Sverige fattar hur man beter sig!

Ta ditt ansvar och låt det monetära språket tala!

Scroll to Top