Skrämmande scener i Washington D.C.

Jag blir mörkrädd när jag ser vad som händer i USA. Att en sådan mupp som Donald Trump kan få orsaka så mycket kaos övergår mitt förstånd. Hittills har en person, enligt SVT, avlidit efter att ha skjutits inne i Capitolium och jag tycker nog att Donald Trump faktiskt är medskyldig till hennes död även om hon naturligtvis själv måste ta ansvar för sitt eget agerande.

För 29 år sedan rullade stridsvagnar in och omringade det ryska parlamentet i ett försök att störta president Michail Gorbatjov. Den gången reste sig moskvaborna och försvarade under ledning av Boris Jeltsin och kuppförsöket kunde avvärjas efter tre dagar. Kuppen resulterade dock i att Gorbatjov förlorade makten men även statyn föreställande Järn-Felix på Lubjankatorget försvann. Kommunismen var död och begraven i dess dåvarande form var död och begraven.

Vad kommer nu hända i USA? Lättare är nog att filosofera över vad som inte kommer ske, nämligen att Donald Trump aldrig kommer hedras med någon staty (om vi bortser vad han själv reser på exempelvis Mar-a-lago i Florida). Något som inte heller kommer ske är försoning mellan de mest frenetiska Trump-anhängarna och den stora majoriteten av det amerikanska folket. I alla fall kommer ingen försoning i närtid. Istället kommer Trump-anhängarna isolera sig och lämna exempelvis Twitter och Facebook till förmån för med dunkla varianter av sociala medier.

Jag förutsätter att Putin i Moskva och Xi i Bejing just nu sitter och myser, för de blir nog de stora vinnarna av kaoset som Trump orsakar. Jag påstår inte att kaoset är orkestrerat från Moskva och Bejing men Ryssland och Kina har nog inget emot att det utbryter kaos i Washington D.C.

Jag gör också kopplingen till att SolarWind-hacket, enligt flera källor, möjliggjort för hackarna (i Moskva?) att komma åt många tusentals e-postkonton i den amerikanska statsapparaten. Kan det vara så att utländska krafter ändå ligger bakom utvecklingen i USA?

Jag noterar också att Trumps dotter och svärson varit helt osynliga den senaste tiden, i alla fall i svenska medier. Håller de på att förbereda sig inför valet 2024?

Avslutningsvis så hoppas jag att Trump kryper ner i den jordhåla han uppenbarligen kommer från.

Scroll to Top