Val av VPN-leverantör

Den förmodligen mest kompletta sammanställningen av företag som levererar VPN-tjänster finns på thatoneprivacysite.net. I skrivande stund listas 185 företag.

Prova att söka efter “best vpn provider” på DuckDuckGo eller Google. Jämför vilka de tre toppsajterna i sökningen rekommenderar med vad du ser i listan på thatoneprivacysite.net.

Vad är viktigast?

För mig är det ett krav att man kan betala för VPN-tjänsten med kontanter. Det är det enda sättet som gör att det inte blir spårbart för mottagaren att se vem som skickat pengarna.

Av de 185 VPN-leverantörerna tar endast fem emot kontanter som betalmedel. Dessa är

  • IVPN på Gibraltar
  • Mullvad i Sverige
  • OVPN.com i Sverige
  • Perfect Privacy i Schweiz
  • SlickVPN i USA

De övriga 180 sorterar jag med andra ord bort.

Vad är näst viktigast?

Hur knyter VPN-leverantören ett konto till dig? Tre av de fem ovan gör det genom en e-postadress. Även om det fortfarande går att registrera helt anonyma e-postkonton så är det inte bra att förlista sig på en mejladress.

Nu är det bara två leverantörer kvar. Dessa är

  • Mullvad i Sverige
  • OVPN.com i Sverige

Vad är tredje viktigast?

Vad man tycker är tredje viktigast kan man diskutera. För mig är det dock ganska enkelt – jag väljer den som stödjer WireGuard och som har flest anställda.

Jag tycker stödet för WireGuard är viktigt för att man då får stöd för högre fart än OpenVPN.

Antalet anställda är viktigt för att till slut så handlar alla säkerhet om att täppa till den svagaste länken och ju fler som kan täppa till hålen desto bättre.

Mullvad har enligt allabolag.se nio anställda och OVPN.com har två. Mullvad stödjer dessutom WireGuard.

För mig är det en självklarhet att använda Mullvad VPN!

Varför ska du använda VPN?

Har lyssnat på en podcast där man hävdade att man endast behöver använda en VPN-tjänst om man surfar på publika trådlösa nätverk, om jag tolkade podden rätt.

Fel! Man behöver en VPN-tjänst för att inte Facebook, Twitter, Google, Microsoft, Yahoo, Amazon med flera ska se exakt var och med vem du är. Min uppfattning är att dessa företag inte har med detta att göra!

Jag har inget behov av att gå under radarn till 100%. Hade jag haft det hade jag naturligtvis inte funnits på Twitter. Dock vill jag själv sitta i förarsätet vad gäller vad stora multinationella företag vet om mig.

Glöm aldrig att om något är gratis så är du produkten!

Avslutning

Observera att jag inte fått en krona av Amagicom AB, företaget bakom Mullvad, för att komma fram till att det är de som passar mig bäst vad gäller val av VPN-tjänst!